W ostatnich dniach o Inkubatorze Kuchennym zrobiło się głośno za sprawą portalu Wirtualna Polska. Redaktor Bartosz Kieżun trafił do nas poszukując lokalnych produktów, produkowanych według tradycyjnych przepisów, takich jak z czasów naszych babć.
W dniu 20 maja 2017r. w ramach Festiwalu Szwajcarskiego przygotowanego i koordynowanego przez Fundację Partnerstwo dla Środowiska odbył się Dzień Otwarty Inkubatora Kuchennego w Stryszowie. Odwiedzający mieli okazję zwiedzić budynek i zapoznać się z jego możliwościami, dowiedzieć się o dofinansowaniach w ramach programu LEADER, poznać ofertę działającej w inkubatorze Spółdzielni Socjalnej ,,Smaki Gościńca” oraz lokalnych producentów i rolników a także zakupić produkty z oferty tzw. KoKoszyka czy też poznać tajniki tłoczenia olejów na zimno. Dużym zainteresowanie cieszyły się warsztaty lepienia pierogów oraz pieczenia ciasteczek.
Serdecznie zapraszamy już po raz drugi na Dzień Otwarty Inkubatora Kuchennego w Zakrzowie, który odbędzie się 20 maja 2017r. Tym razem wydarzenie to odbywa się w ramach Festiwalu Szwajcarskiego organizowanego przez Fundację Partnerstwo dla Środowiska.
Jak co roku już w czasie Majówki Spółdzielnia Socjalna ,,Smaki Gościńca" gościła na Lanckorońskim Rynku. Co prawda długi weekend majowy rozpoczął sie niezbyt zachęcającą pogodą, ale w miarę upływu czasu pokazywało się słoneczko i pojawiało się coraz więcej osób- spacerowiczów, zwiedzających i koneserów naszych produktów.
LGD ,,Gościniec 4 żywiołów" i Spółdzielnia Socjalna ,,Smaki Gościńca" serdecznie zapraszają na Dzień Otwarty Inkubatora Kuchennego w Stryszowie, który odbędzie się w dniu 1 maja 2017r. w godzinach od 9.00-17.00.
W ostatni przedświąteczny weekend kwietnia LGD ,,Gościniec 4 żywiołów” zorganizowała Kiermasz Wielkanocny. W sobotę przy ul. Targowej w Kalwarii Zebrzydowskiej oraz w niedzielę na Lanckorońskim Rynku można było smacznie zjeść oraz zakupić produkty lokalnych producentów i rolników. Kiermasz poprowadziła Spółdzielnia Socjalna ,,Smaki Gościńca” prezentująca swoje wyroby z oferty KoKoszyka, a także przepyszne smakołyki przygotowane specjalnie z myślą o zbliżających się świętach.
Spółdzielnia Socjalna ,,Smaki Gościńca” serdecznie zaprasza na Kiermasz Wielkanocny organizowany przez LGD ,,Gościniec 4 żywiołów" Przez dwa dni będziemy prezentować nasze produkty z oferty KoKoszyka oraz smakołyki z oferty świątecznej- mazurki, babki oraz inne słodkości. Towarzyszyć nam będą panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Barwałdzie Średnim, które przygotowały piękne ozdoby świąteczne oraz palmy wielkanocne.
W dniu 5 grudnia 2016r. po raz drugi już nasza spółdzielnia miała okazję gościć w Spółdzielczym Centrum Szkoleniowo- Konferencyjnym przy ulicy Malborskiej 65 w Krakowie. Podobnie jak pół roku temu prezentowaliśmy nasze wyroby częstując przybyłych na konferencję gości oraz przedstawialiśmy im naszą ofertę.
II BIESIADA PIEROGOWA W niedzielę 27 listopada 2016r Koło Gospodyń Wiejskich w Świnnej Porębie zaprosiło na Biesiadę Pierogową. Partnerem imprezy, podobnie jak w ubiegłym rokubyła LGD ,,Gościniec 4 żywiołów”. Biesiada zgromadziła wielu smakoszy i miłośników dobrego jedzenia, a szczególnie pierogów, które były motywem przewodnim całej imprezy.
Uroczyste otwarcie Inkubatora Kuchennego w Stryszowie. Wielkim wydarzeniem okazało się otwarcie Inkubatora Kuchennego w Stryszowie, które miało miejsce w dniu 22 września 2016r. Inicjatywa powstała w 2010r. Przez następne miesiące opracowywano projekt inwestycji. Trwały także poszukiwania dogodnego miejsca na jej realizację.
PRZYSMAKI JESIENI w Jastrzębi. W ubiegłą niedzielę- 9 września 2016r. Społeczny Komitet Rozwoju, Dyrektor oraz Rada Rodziców Szkoły Podstawowej w Jastrzębi już po raz kolejny zorganizowali Beskidzki Jarmark pod hasłem ,,Przysmaki jesieni”.
21.09.2016 Gala PLM W ramach odbywającego się w Krakowie w dniach 20- 22.09.2016r Festiwalu Produktu Lokalnego Małopolska wręczono wyróżnienia dla producentów i rolników, którzy mają znaczny wkład w tworzenie systemu PLM. System ten ma na celu zwiększenie popytu na naturalne, świeże produkty żywnościowe pochodzące bezpośrednio od rolników i małych producentów.
I Doroczny Zjazd Klubów Zakupowych. W dniu 21.09.2016r w ramach Festiwalu Produkt Lokalny Małopolska idbył sie I Zjazd Klubów Zakupowych. Wydarzenie miało miejsce w Karczmie Rohatyna nad Zalewem Kryspinów k/Krakowa.
Zapraszamy na Festiwal Produktu Lokalnego Małopolska
Fundacja Partnerstwo dla Środowiska zaprasza do Krakowa na Festiwal Produktu Lokalnego Małopolska w dniach 20-22.09.2016r., którego celem będzie prezentacja i podsumowanie efektów 5-letnich prac w ramach projektu PLM.
TARGI LOKALNE W ZAKOPANEM W dniach 11-14 sierpnia na targach lokalnych w Zakopanem gościli przedstawiciele „Gościńca 4 Żywiołów” oraz Spółdzielni Socjalnej „Smaki Gościńca”. Prezentowane były produkty od rolników działających w ramach PLM. „Smaki Gościńca” wzięły udział w konkursie na najlepsze produkty regionalne, a przy stolikach można było zapoznać się z ofertami LGD.
Certyfikat PLM dla pieczywa Spółdzielni Socjalnej. Miło nam poinformować, ze nasze pieczywo- Chleb Babci Stefci i Chleb Marysi uzyskały certyfikat w ramach systemu Produkt Lokalny Małopolska.
OFERTA PRACY Spółdzielnia Socjalna "Smaki Gościńca" poszukuje osoby bezrobotnej do pracy w w zakresie: pomoc kuchenna oraz zakres finansów, księgowość. Zapewniamy pracę w zgranym zespole. Istnieje możliwość doskonalenia umiejętności kulinarnych pod okiem doświadczonych technologów żywności.
19-20 marzec 2016 Spółdzielnia Socjalna "Smaki Gościńca" uczestniczyła w Targach Produktów Lokalnych pod hasłem ,,Afrodyzjaki od rolnika”. Wśród oferowanych produktów Spółdzielni znalazły się m. in. przepyszne ciasta i babki piaskowe oraz pierogi specjalność naszych Pań. Ponadto dostępne były przetwory owocowo- warzywne, miody i oleje tłoczone na zimno oraz zakwas na żur.
I Podhalańskie Targi Noworoczne organizowane w Szaflarach przez Gminne Centrum Kultury, Promocji i Turystyki w Szaflarach organizowany w dniach 27-30.12.2015r. zgromadziło wielu artystów ludowych oraz wytwórców produktów regionalnych.
W dniu 14 marca 2016r. w siedzibie Związku Lustracyjnego Spółdzielni Pracy przy ulicy Malborskiej w Krakowie odbyło się spotkanie Zarządu Klubu Prezesa i Księgowego oraz przedstawicieli Delegatury Regionalnej Związku Lustracyjnego Spółdzielni Pracy z prezesami i członkami Spółdzielni Pracy z rejonu Małopolski.
W niedzielę 6 grudnia 2015 Koło Gospodyń Wiejskich w Świnnej Porębie zorganizowało w tamtejszym Domu Kultury ,,Biesiadę pierogową". Spółdzielnia Socjalna ,,Smaki Gościńca” uczestniczyła w konkursie, zdobywając I miesjce za ,,gryczanki w pokrzywach”- czyli pierogi gryczane z pokrzywą przygotowanym przez panie reprezentujące ,,Smaki Gościńca”.
20 września w Zatorskim Łowisku Wędkarskim ,,Podolsze” można było wziąć udział w konkursie pod hasłem ,,Wielkie gotowanie potraw rybnych”, a przede wszystkim spróbować smacznie przyrządzonych lokalnych potraw. Oprócz degustacji karpia, który bez wątpienia był bohaterem tego dnia, Gościńca 4 żywiołów”, który promował nie tylko produkty lokalne jak dżemy czy konfitury, ale także wyroby nowopowstającej Spółdzielni Socjalnej ,,Smaki Gościńca”.
GOŚCINIEC 4 ŻYWIOŁÓW 2009. Projekt i wykonanie Bellgraf
liczba odwiedzin: 650827