Spółdzielnia Socjalna ,,Smaki Gościńca”
Spółdzielnia Socjalna ,,Smaki Gościńca” powstała z inicjatywy dwóch podmiotów prawnych działających na terenie gmin Lanckorona, Kalwaria Zebrzydowska, Mucharz i Stryszów. Są to: Stowarzyszenie Ekologiczno- kulturalne ,,Na Bursztynowym Szlaku” oraz Lokalna Grupa Działania ,,Gościniec 4 żywiołów”. Spółdzielnia jest przedsiębiorstwem społecznym prowadzącym działalność gospodarczą w oparciu o osobistą pracę jej członków.
Tworzą ją osoby pełne pasji, posiadające duże umiejętności a także doświadczenie oraz ogromny potencjał w zakresie oferowanych usług. Wspólna praca daje im możliwość realizowania swoich pasji, ale także sprzyja aktywizacji zawodowej i społecznej.
Głównym obszarem działalności Spółdzielni są branże: gastronomiczna i turystyczna.
GASTRONOMIA
Oferta: Spółdzielnia zajmuje się wytwarzaniem gotowych posiłków i dań, produkcją m.in. soków, pieczywa i wyrobów cukierniczych. Produkty te pełne są kolorów, smaków i zapachów lokalnej kuchni. Czuć w nich pasję i miłość do gotowania. Nie zawierają konserwantów i ulepszaczy. Wyróżnia je mała skala produkcji oraz tradycyjne receptury i procesy tworzenia.
Obecnie w ofercie Spółdzielni znajdują się:
-pieczywo
-ciasta i ciasteczka
-paszteciki, krokiety, naleśniki
-pierogi
-soki i syropy
-przetwory owocowe
-przetwory warzywne
Wszystkie produkty powstają w niedawno otwartym nowoczesnym Inkubatorze Kuchennym w Stryszowie.
Sprzedaż produktów
Do tej pory wypracowanych zostało kilka sposobów sprzedaży produktów.
- sprzedaż internetowa,
Spółdzielnia bierze aktywny udział w wielu imprezach gminnych, powiatowych oraz wydarzeniach o szerszym zasięgu. Jest to działalność promocyjna i handlowa, ale służy także do pozyskiwania nowych klientów.
Punkty sprzedaży
Produkty Spółdzielni można nabyć lub spróbować w kilku miejscach na terenie LDG ,,Gościniec 4 żywiołów”, m.in. w sklepiku w Kalwarii Zebrzydowskiej na placu targowym.
Catering
Spółdzielnia świadczy usługi cateringowe dla firm, instytucji i jednostek gminnych jak również dla klienta indywidualnego. W planach jest także obsługa szkoleń, konferencji, seminariów, spotkań biznesowych i rodzinnych, imprez okolicznościowych. Usługi te będą świadczone na większą skalę po uruchomieniu inkubatora kuchennego.
TURYSTYKA
Celem Spółdzielni jest stworzenie Kulinarnego Szlaku Turystycznego, który promowałby rodzimą kuchnię i lokalnych producentów wyrobów spożywczych. W trakcie przygotowania jest także platforma sprzedażowa, w której uwzględnione zostaną nie tylko lokalne produkty spożywcze, ale także miejsca sprzedaży, targów oraz terminy ważniejszych cyklicznych imprez kulturalnych na terenie LGD ,,Gościniec 4 żywiołów”.
Wszystkie działania Spółdzielni prowadzone są w ramach projektu „Produkt Lokalny Małopolska“ wspierającego rozwój lokalnej przedsiębiorczości i przetwórstwa w oparciu o partnerską inicjatywę edukacji ekonomicznej mieszkańców oraz regionalny system marketingu produktów z Małopolski i finansowanego w ramach Szwajcarsko- Polskiego Programu Współpracy przez Fundację Partnerstwo dla Środowiska z Krakowa.
Spółdzielnia Socjalna ,,Smaki Gościńca"
34-145 Zakrzów 175