Gościniec 4 żywiołów zakończył realizację projektu w ramach Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy: pt. Produkt Lokalny Małopolska – rozwój lokalnej przedsiębiorczości i przetwórstwa w oparciu o partnerską inicjatywę edukacji ekonomicznej mieszkańców oraz regionalny system marketingu produktów z Małopolski. Projekt był realizowany przez partnerów: Fundacja Partnerstwo dla Środowiska z Krakowa oraz Stowarzyszenie LGD „ Gościniec 4 Żywiołów”.
W ramach tego pięcioletniego przedsięwzięcia realizowana była inwestycja Inkubatora Kuchennego w Zakrzowie, który umożliwia prowadzenie działalności produkcyjnej spożywczej. Jest to pierwszy tego typu obiekt w Polsce.
Najważniejszą częścią Inkubatora Kuchennego jest kuchnia wyposażona w profesjonalne urządzenia dużej gastronomii oraz chłodnie, z której korzystać mogą małe firmy przetwórstwa spożywczego i rolnicy. Tu powstaje zdrowa i ekologiczna żywności oraz wyroby regionalne z terenu „Gościńca 4 Żywiołów”.
Lokalni rolnicy, przedsiębiorcy oraz organizacje zainteresowane tego typu działalnością mogą skorzystać z inkubatora wynajmując pomieszczenia i wyposażenie kuchni w celu wyrobu i przechowywania własnych produktów.
Gościniec 4 żywiołów tworzy zintegrowany system promocji, marketingu i sprzedaży, aby promować przedsiębiorczość i przetwórstwo produktów rolnych wśród miejscowych rolników i kreując produkcję jakościowych produktów lokalnych.
W górnej części budynku znajduje się sala konferencyjna wyposażona w sprzęt multimedialny, dostępna dla okolicznych organizacji oraz mieszkańców. To tu organizowane są szkolenia z zakresu przetwórstwa rolno- spożywczego i gastronomii. Sala może być wykorzystana do organizacji spotkań, szkoleń czy wykładów, a także okolicznych uroczystości.
Wszystkie założone rezultaty projektu zostały osiągnięte. Realizacja projektu przyczynia się do wsparcia rozwoju obszarów wiejskich, poprzez umożliwienie rolnikom zarobkowania w ich własnych regionach, ale także pozwala na różnicowanie działalności rolniczej, zapobiega wyludnianiu się terenów wiejskich.
Inkubator Kuchenny ma służyć jak największej ilości osób i spełniać ich oczekiwania.
Zapraszamy do współpracy!
Kontakt: Renata Bukowska – renatabukowska@poczta.onet.pl, biuro LGD „Gościniec 4 żywiołów”, tel. 033/8436218