Lokalna Grupa Działania
Ta strona używa cookies.
Dowiedz się więcej
 
Miody
Stryszów
Mucharz
Lanckorona
Kalwaria Zebrzydowska

Miód jest nie tylko pyszny, ale ma również właściwości prozdrowotne- odżywcze i lecznicze. Świetnie sprawdza się także jako kosmetyk. Jego dobroczynne działanie odkryli już starożytni Egipcjanie i Grecy. Używano go jako składnika maści, uważano, że daje siłę, urodę i długowieczność. Obecnie miód stosuje się jako lek, produkt do słodzenia oraz wytwarzania napojów alkoholowych. W zależności od rodzaju miodu możemy wskazać jego konkretne właściwości.

Miód spadziowy z drzew iglastych –ciemny z odcieniem zielonkawym lub szarawym o łagodnym lekko żywicznym smaku polecany osobom po ciężkich chorobach, w stanach rekonwalescencji, a także stosowany w stanach zapalnych dróg oddechowych.

Miód spadziowy z drzew liściastych- łagodny z żywicznym posmakiem, może być cierpkawy, ma zielonkawo-herbacianą lub jasnobrązową barwę, po skrystalizowaniu staje się ciemniejszy, szczególnie polecany przy schorzeniach dróg oddechowych.

Miód lipowy- ma wyraźny zapach kwiatów lipy, jest żółty, a po skrystalizowaniu przyjmuje barwę żółtopomarańczową lub brunatną, działa uspokajająco i wykrztuśnie, stosowany w objawach grypy i przewlekłych przeziębieniach, a także bezsenności.

Miód wielokwiatowy- nazywany miodem tysiąca kwiatów, niezwykle łagodny o woskowym zapachu, lekkostrawny, znakomicie wzmacnia organizm i odporność, dodaje energii i witalności, poprawia wygląd skóry, paznokci i włosów, stosowany przy alergiach.

Miód akacjowy- zalecany szczególnie diabetykom i osobom ze schorzeniami układu pokarmowego, ze względu na większą zawartość sacharozy niezwykle lubiany przez dzieci, najwolniej ulega krystalizacji.

Miód faceliowy- pozyskiwany z kwiatów facelii, o delikatnym, minimalnie kwaskowatym smaku, wzmacnia odporność, posiada właściwości bakteriobójcze, sprawdza się w leczeniu nadciśnienia.

Miód nawłociowy- mało popularny o pięknym zapachu kwiatów nawłoci zwanych inaczej mimozą, ma piękny żółty kolor, przyjemny zapach i nieco kwaskowatą barwę, stosowany w leczeniu dróg moczowych i kamicy nerkowej.

Miód gryczany- ma ciemno-herbaciany kolor i ostry lekko piekący smak, posiada właściwości antybiotyczne, uzupełnia niedobory żelaza w organizmie, szczególnie nadaje się do wyrobu miodów pitnych.

Miód Leśny z Rezerwatu Gościbia- miód nektarowo- spadziowy, jego smak i zapach zależy od pory roku oraz przewagi ziół i kwiatów, z których powstaje. Poprawia samopoczucie, dodaje energii i regeneruje organizm.

Miód ulega krystalizacji. Jest to zjawisko naturalne. Czas krystalizacji jest różny dla różnych gatunków miodu. Proces krystalizacji nie zmienia składu miodu ani jego właściwości.

Dekrystalizację należy przeprowadzać w temperaturze do 40*C.