W dniach 24 i 25 stycznia w kuchni znajdującej się w Domu Kultury w Świnnej Porębie odbyły się szkolenia w ramach realizacji projektu „Produkt Lokalny Małopolska” pt. „Stosowanie nowoczesnych urządzeń gastronomicznych w procesie wytwarzania Produktu Lokalnego”. W szkoleniach wzięły udział osoby zainteresowane legalną produkcją żywności tradycyjnej z terenu Gościńca 4 żywiołów.
Podczas szkolenia testowano produkcję Produktów Lokalnych korzystając z nowoczesnych urządzeń gastronomicznych, w które została wyposażona kuchnia w Świnnej Porębie, a która do czasu powstania Inkubatora Kuchennego w Stryszowie ma służyć jako tymczasowe miejsce produkcji.
Spod rąk przeważającej ilością kobiet – potencjalnych producentów wyszły zatem genialne chleby, pierogi, schaby, mieszanki smażonych warzyw.
Gościniec 4 żywiołów zaprasza na kolejne tego typu szkolenia, które mają na celu wykreowanie najlepszych produktów z terenu i wprowadzenie ich do obrotu handlowego. Kolejne planowane szkolenie odbędzie się już 14-15 lutego w Świnnej Porębie, a jego tematem będą regionalne wypieki świąteczne.