Lokalna Grupa Działania
Ta strona używa cookies.
Dowiedz się więcej
 
SZKOLENIA
Stryszów
Mucharz
Lanckorona
Kalwaria Zebrzydowska

Szkolenia „Produkt lokalny szansą na rozwój przedsiębiorczości lokalnej Gościńca 4 żywiołów”

22-30 kwietnia 2013

W okresie od 22 do 30 kwietnia 2013 w Stroniu, Mucharzu i Jastrzębi w ramach realizacji projektu Produkt Lokalny Małopolska- rozwój lokalnej przedsiębiorczości i przetwórstwa w oparciu o partnerską inicjatywę edukacji ekonomicznej  mieszkańców oraz regionalny system marketingu produktów z Małopolski” przeprowadzone zostały dwudniowe szkolenia pt.„Produkt lokalny szansą na rozwój przedsiębiorczości lokalnej Gościńca 4 żywiołów”. W szkoleniu wzięli  udział  zainteresowani współpracą rolnicy, agroturyści, mikroprzedsiębiorcy, przedstawicielki kół gospodyń wiejskich i osoby które chciałyby rozpocząć lub rozwinąć uprawy jarzyn, owoców oraz ich przetwórstwo na terenie Gościńca 4 Żywiołów.

Pierwszego dnia uczestnikom szkolenia zaprezentowany został program PLM, historyczne i geograficzne uwarunkowania tworzenia produktu lokalnego, powiązania między produktem lokalnym a turystycznym, współpraca międzysektorowa i jej rola w procesie rozwoju regionalnego. Zagadnienia zostały poparte przykładami dobrych praktyk. Na koniec uczestnicy starali się wstępnie wypracować listę produktów kulinarnych ściśle powiązanych
 z ich regionem.

W drugim dniu szkolenia uczestnicy poznali bariery ale i szanse dotyczące sprzedaży i dystrybucji produktów lokalnych którą jest powstanie „Inkubatora Kuchennego” w Stryszowie. Omówiona została także promocja, reklama i marketing własnej oferty oraz poszukiwanie rynków zbytu.

Szkolenia pozwoliły uczestnikom na bliższe zapoznanie się z projektem PLM oraz uzyskanie fachowej wiedzy na tematy związane z Produktem Lokalnym. 

                   

 21-22 maja 2013 r. na szkolenie „Produkt lokalny szansą na rozwój przedsiębiorczości lokalnej Gościńca 4 żywiołów” zapraszamy mieszkańców Gminy Kalwaria Zebrzydowska. Szkolenie odbędzie się w Remizie OSP  w Leńczach w godz. 16- 20.